Nebivolol'ün farmasötik preparatlarında yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemi ile miktar tayini - Kıral, Miray (Anadolu Üniversitesi, 2012)
Bu çalışmada, nebivololün yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemi uygulanarak floresans dedeksiyon ile tabletlerinde miktar tayini için hızlı, kolay, seçici ve hassas bir yöntem geliştirilmesi ve geçerliliğinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Nebivolol tayini için en uygun cihaz ve analitik koşullar olarak Gemini C₆ fenil kolon varlığında ACN:formik asit (50mM) (25:75,h/h) hareketli faz sistemi, 0.9 mL/dak akış hızı, 10 μL enjeksiyon hacmi, 282 nm uyarma dalga boyu ve 310 nm yayma dalga boyu belirlenmiştir. Yöntem 1.03x10⁻⁶-5.15x10̄⁶ M(0.42-2.09μg/mL) derişim aralığında doğrusal bulunmuştur. Yöntemin doğrusal aralıkta doğru ve kesin sonuçlar ürettiği gösterilmiştir.Saptama ve tayin sınırı 18.5 ng/mL ve 55.9 ng/mL olarak hesaplanmıştır. Yüksek performanslı sıvı kromatografi yöntemi ile ticari tabletlerde yapılan nebivolol içerik analizi sonucunda % nebivolol içeriğinin USP 29 (The United StatesPharmacopeia,2006) belirtilen içerik koşullarını sağladığı belirlenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Nebivolol; Yüksek hareketli sıvı kromatografisi