Cari işlemler dengesi reel döviz kuru ilişkisi : - Soner, Levent (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Bu çalışmada reel döviz kuru ile cari işlemler hesabı arasındaki ilişki araştırılmıştır. İlişkinin ve analiz yönteminin dayandığı teorik temeller verildikten sonra yapılan ampirik çalışmada reel döviz kuru ile birlikte petrol fiyatları ve gayri safi yurtiçi hasıla'da meydana gelen değişikliklerin Türkiye'nin cari işlemler hesabına etkisi 1998:01-2016:12 dönemi için analiz edilmiştir. Analiz için ARDL modeli kullanılmıştır. Analizde kullanılacak serilerin durağanlıklarının belirlenmesi için Lee&Strazicich (2003)'in iki yapısal kırılmayı dikkate alan en küçük LM çarpanı kırılmalı birim kök testi kullanılmıştır. ARDL modeli sonucuna reel döviz kuru, petrol fiyatı ve GSYİH'nın cari işlemler hesabı üzerinde önemli etkiye sahip olduğu bulunmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Ekonomik kalkınma Türkiye; Para politikası Türkiye