Açıköğretim-iktisat-işletme fakülteleri öğrenci-sınav yeri atamalarının konumsal veri işleme yöntemleri ile iyileştirilmesi - Özkaya, Hüseyin (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Anadolu Üniversitesi açıköğretim sistemiyle yaklaşık bir buçuk milyon öğrenciye eğitimöğretim ve sınav hizmeti vermektedir. Sınavlar Türkiye'nin bütün illerinde ve bazı büyük ilçelerde yapılmaktadır. Dört oturumdan oluşan bu sınavlarda öğrenci-sınav yeri atamaları, öğrencilerin sınavda sorumlu oldukları dersler ve seçtikleri sınav merkezi kullanılarak adresten bağımsız olarak yapılmaktadır. Çalışmada öğrenci-sınav yeri atamalarının konuma dayalı yöntemlerle iyileştirilmesi ve öğrencilerin kendilerine en yakın ya da ulaşımı en kolay sınav binalarında sınava girmeleri hedeflenmiştir. Sözel veri olarak tutulan öğrenci ve sınav yapılacak binaların adreslerinin öncelikle konumsal veri olarak kullanılabilmesi için çalışma yapılmış, bu çalışmadan sonra öğrenci-sınavbinası eşleşmelerinin mesafe tabanlı olabilmesi için analizler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada adres bileşenleri için Ulusal Adres Veritabanından yararlanılırken harita ve koordinat bilgileri için Google firmasının geliştirdiği uygulama programlama arayüzleri ile web servisleri kullanılmıştır. Yapılan çalışmada hem coğrafi kodlama hem de tersten coğrafi kodlama yöntemleri kullanılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Coğrafi veri sistemleri; Açıköğretim