2 boyutlu fosforen ve türevi nanomalzemelerin örgü termal taşınım özelliklerinin fonon Boltzmann Taşınım Denklemi çözümü ile incelenmesi ve araştırılması - Kocabaş, Tuğbey (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Yeni 2 boyutlu malzemelerin termal taşınım özelliklerinin araştırılması termoelektrik enerji üretimi gibi gelecekteki teknolojik uygulamalardaki potansiyellerini açığa çıkarmak için son derece önemlidir. Bu kapsmda siyah fosforen ve türevi tek katman grup VA elementlerinin termal taşınım özellikleri sistematik olarak ilk prensipler hesapları ve Boltzmann taşınım denkleminin çözümü ile incelenmiştir. İncelenen malzemelerin yapısal ve titreşimsel iletkenlikleri arasında ? = c1 + c2/m şeklinde ilginç ve basit bir bağlantı olduğu açığa çıkarılmıştır. Aynı zamanda, bileşikler üzerindeki hesaplamalar bu malzemelerin termal iletkenliklerinin bastırılarak termoelektrik performanslarının artırılabileceğini göstermiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 1705f335".
Keywords: Yoğunluk fonksiyonel teorisi, Boltzman taşınım denklemi, örgü termal iletkenliği, atomlar arası kuvvet sabitleri