Yeni medya sanatı üzerine fenomenolojik bir çalışma - Akgülgil, Nadide Gizem (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Gelişen teknolojiler ışığında ortaya çıkan Yeni Medya, hem günlük hayatı etkilemiş hem de sanat alanında değişimlere yol açmıştır. Yeni Medya Sanatı her ne kadar sıklıkla kullanılıyor olsa da, tanımlanması ve sınıflandırılması konularında problemlidir. Bu nedenle, bu çalışma Yeni Medya Sanatı olarak adlandırılan olgunun anlamlandırılmasına yoğunlaşmaktadır. Bu bağlam çerçevesinde Araştırmada Yeni Medya Sanatı alanında çalışan sanatçılar, küratörler ve kuramcılarla yarı yapılandırılmış sorular üzerinden görüşmeler yapılmıştır. Yapılan görüşmeler sonunda, Yeni Medya Sanatı yerine Dijital Medya Sanatı ya da Dijital Sanat kavramının tercih edildiği görülmüştür. Yeni Medya Sanatının tanımlanmasına yönelik hazırlanan sorulardan elde edilen cevaplarda, Yeni Medya Sanatının öne çıkan özellikleri olarak etkileşim, erişebilirlik veya ulaşabilirlik ve teknoloji odaklılık ortaya çıkmıştır. Bunun yanında sanatçı tanımının değişmediği fakat üretim ve sergileme mekânlarında çeşitliliğin ortaya çıktığı buna bağlı olarak da müze ve galerilerin rollerinin değiştiği tespit edilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Yeni medya sanatı; Yeni medya, Yeni medya sanatı, Dijital medya, Dijital sanat, Mekân