Elementel demir üzerinde Cr(VI)'nın indirgenmesi ve yüzey oksitlerinin reaksiyon hızına etkileri - Şentöregil, Serpil (Anadolu Üniversitesi, 2003)
Bu çalışmada, tipik yeraltı suyu koşullarında elementel demir (Fe; kullanılarak Cr(VI)'nın giderimi çalışılmıştır. İyonik gücün, çözünmüş oksijenin, Fe° yüzey pasifleşmesinin ve Fe° parçacıklarının yükseltgenmesiyle oluşan Fe(II)'nin Cr(VI) giderim hızına etkileri, kirletilmiş yeraltı suyundan Cr(Vl)'nın antımı için tasarlanmış Fe° dolgulu reaktif bariyerin performansını anlamak için araştırılmıştır. Sonuçlar, Cr(VI) gideriminde Fe° kadar Fe(II)'nin de etkili bir indirgeyici madde olduğunu ve Cr(VI) giderilme hızını iyonik gücün arttırdığı, çözünmüş oksijenin yavaşlattığını, Fe° yüzey pasifleşmesinin ise etkilemediğini göstermektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İndirgeme (Kimya); Yeraltı suları Kirlilik; Kimyasal kinetik; Su Arıtma Krom giderme