Mobil iletişim teknolojilerinin öğrenci bilgi sistemlerinde kullanımı ve bir uygulama - Gülseren, Demet (Anadolu Üniversitesi, 2006)
Telekomünikasyon alanındaki en büyük gelişmeler mobil iletişim ve veri iletişiminde yaşanmaktadır. Kablosuz bir ortamda istenilen anda, istenilen noktadan ihtiyaç duyulan bilgiye erişim mobil iletişim teknolojileri sayesinde gerçekleştirilir. Bu yüzden de gün geçtikçe sabit sistemler yerine taşınabilir sistemler tercih edilmektedir. Yüksek lisans çalışması olarak sunulan bu çalışmada statik ve dinamik bilgilerden oluşan bir öğrenci bilgi sistemi hazırlanmış ve yüksek öğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin sınav sonuçları ve ders programı gibi çeşitli bilgilere cep telefonu üzerinden istedikleri konum ve zamanda erişebilmesi amaçlanmıştır. Öncelikle mobil iletişimin genel yapısı, gelişim evreleri ve mimari özellikleri, öğrenci bilgi sistemlerinin kullanım ve önemi, daha sonra da PhpMyAdmin ve MySQL özellikleri anlatılmıştır. Uygulama bölümünde ise hareketli ortamlarda cep telefonu kullanarak öğrencilerin not ve çeşitli bilgilere erişmesini sağlayan PhpMyAdmin'de hazırlanmış uygulama örneği sunulmuş ve geliştirilen bu uygulama tanıtılmıştır.
Keywords: Mobil iletişim sistemleri; Enformasyon sistemleri