Besleyici tasarımda matematiksel model kullanımı - Canarslan, Suat Necip (Anadolu Üniversitesi, 1988)
Katılaşma sürecinin simulasyonuna yönelik pek çok bilgisayar programı geliştirilmiş olmakla birlikte, Chvorinov'un modülüs metodu, henüz, pratik ve başarılı bir yöntem olarak yerini korumaktadır. Bu çalışmada, araştırma konusu, 'Besleyici Tasarımında Matematiksel Model Kullanımı' olarak belirlenmiştir. Çalışmada, ring şeklindeki çelik dökümlerde, optimal besleyici tasarımı üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda, problem tam sayılı doğrusal olmayan programlama, biçiminde formüle edilmiştir. Amaç fonksiyonu, sağlam döküm elde etmenin yanı sıra, maliyet enküçüklemesini hedeflemiştir. Karar değişkenlerinin besleyici türü, boyutları ve sayısı olduğu modelde, katılaşma zamanı, hacimsel yeterlilik ve beslenme aralığı geleneksel kısıtları yer almıştır. Ardından, model, döküm boyutlarının ve çekme oranını değiştirilmesiyle, sayımlama tekniği kullanılarak, basic programlamayla, yaklaşık 200 farklı durum için çözülmüştür. Model çıktıları, minitab2 paket programı kullanılarak analiz edilmiş ve sonuçlar tartışılmıştır. Benzer fakat geliştirilmiş bir model kullanımıyla, deneme yanılma yönlü yaklaşımların ortadan kaldırabileceği ve görece ekonomik tasarımlara varılabileceği değerlendirilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Endüstri mühendisliği; Katılaşma; Döküm Tasarım; Beslenme (Döküm); Matematiksel modeller