Parasal konjonktür teorileri, Türkiye ekonomisinde uygulanan para politikalarının konjonktürel etkileri - Barutca, Hayri (Anadolu Üniversitesi, 2000)
Modern ekonomilerin en büyük sorunlarından biri ekonomik faaliyet hacmindeki dalgalanmalardır. Konjonktür dalgalanmaları olarak adlandırılan bu süreç başta üretim ve işsizlik olmak üzere ekonomide birçok faktörü etkilemektedir. Bu çalışmada konjonktür dalgalanmalarının oluşumu ve nedenleri incelenmektedir. Bu çalışma, konjonktür dalgalanmalarının parasal faktörlerden kaynaklandığını öne süren teorileri incelemektedir. İnceleme; teorileri bağlı bulunduğu iktisadi yaklaşımlar kapsamında ele almaktadır. Parasal konjonktür teorileri incelendikten sonra, parasal faktörlerin diğer bir deyişle para politikalarının Türkiye ekonomisi üzerindeki konjonktürel etkileri ele alınmıştır. İncelenen dönem 1980 ile 1998 yılları arasıdır. Dönemin 1980'den başlamasının sebebi bu yılın Türk ekonomisinde yapısal dönüşümün başladığı bir yıl olmasıdır. İnceleme yıllar itibariyle konjonktür dalgalanmalarının uygulanan para politikaları ile olan etkileşimini ele almakta ve Türiye'de para stokundaki değişmelerin temel makro değişkenler üzerinde etkili olduğu sonucu çıkarılmaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Konjonktür dalgalanmaları; Para politikası Türkiye