Hammaddelerin firit özellikleri üzerine etkisi - Kula, Sema (Anadolu Üniversitesi, 2003)
Seramik sektöründe önemli bir yer tutan firit, suda çözünen maddeleri çözünmez bileşiklere dönüştürmek, zehirli maddeleri zararsız hale getirmek, sırlarda pişme sıcaklığını düşürmek, renkli sırlarda homojenlik elde etmek için kullanılır. Firit farklı hammaddelerle hazırlanabilir ve başlangıç hammaddelerinin özellikleri son ürüne yansır. Bu çalışmada; bir standart şeffaf sırda yer alacak firit reçetesi belirlenmiştir. Reçetedeki B2O3 miktarı sabit kalacak şekilde B2O3, Na2O ve K2O farklı hammaddelerden sağlanarak firit kompozisyonları hazırlanmıştır. B2O3 kaynağı olarak üleksit, boraks ve borik asit, Na2O kaynağı olarak Na-feldispat ve Na2CO3, K2O kaynağı olarakta KNO3, K-feldispatın kullanıldığı firit harmanları 1450 °C'de ergitilerek suya dökülmüş ve firit elde edilmiştir. Firitlerden hazırlanan sırlar astarlı duvar karosu bünyelerine uygulanarak pişirilmiş ve firit hammaddelerinin son ürünün özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Seramik malzemeler; Firit; Sırlar (Seramik)