Uluslararası haber sitelerinde Gazze ablukası sorununun kamu diplomasisi bağlamında ele alınması (CNN, BBC, TRT World, Al-Jazeera) - Lubbad, Aber M. S (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Çalışmada uluslararası haber sitelerindeki Gazze ablukasına ilişkin haberler kamu diplomasisi bağlamında incelenmektedir. Ayrıca, çalışma uluslararası medyanın (BBC, CNN, TRT World, Al Jazeera) Gazze ablukasının dört yıllık bir dönemini (2018-2021) nasıl çerçevelediğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaca ulaşmak ve ana araştırma sorusunu yanıtlamak için "Uluslararası medya Gazze ablukası konularını nasıl çerçevelemiştir?" sorusu çerçeveleme teorisi bağlamında ele alınmıştır. Bu soruyu yanıtlamak amacıyla çalışmada, haber siteleri tarafından Gazze ablukası konularını ele almak için kullanılan haber çerçeveleri incelenmiştir. Bu anlamda, yöntem olarak içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, haber sitelerinde çatışma çerçevelerinin yaygın olarak kullanıldığı ve haber sitelerinin Filistin ve İsrail yetkililerine önemli haber aktörleri olarak bağımlı oldukları ortaya çıkmıştır. CNN ve BBC çoğunlukla İsrail aktörlerini, Al-Jazeera ve TRT World ise Filistin aktörlerini kullanmıştır. Öte yandan insani çerçeveleme haber siteleri tarafından önemli ölçüde ilgi görmemiştir. Gazze ablukasına yönelik uluslararası tutumların, görüşlerin ve politikaların, uluslararası politika ve ideolojilerin medyaya yansıdığı ve ülkelerin dış politikaları ışığında farklılık gösterdiği görülmüştür.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Haber çerçeveleme, Gazze ablukası, Uluslararası medya, Kamu diplomasisi