Mutlak ve karşılaştırmalı üstünlükler kuramı çerçevesinde İngiltere'nin ihracatı ve Türkiye'nin ihracatının karşılaştırılması - Ünüvar, Arife (Anadolu Üniversitesi, 2008)
İngiltere ve Türkiye'nin ihracatlarının mutlak üstünlüklere ve Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlüklere göre incelendiği çalışmada bu incelemelerden farklı sonuçlar elde edilmiştir. Birleşmiş Milletler veri tabanından yararlanılarak tutarlı bir şekilde sürdürülen çalışma regresyon modelleri ve korelasyon analizleri ile desteklenmiştir. İngiltere'den Türkiye'ye 1989-2005 yılları arasında en çok Tıp ve Eczacılık Ürünleri, Motorlu Kara Taşıtları, Elektriksiz Makineler (Elektrik üreten), ElektrikMakinaları, Cihazları ve Aletleri, vb. Aksam, Parçaları ve Diğer genel endüstri makina/cihazların aksamları ihraç edilir iken Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler açısından (sırası ile) İşlenmiş Yağ, Mum ve Benzeri Yenilmeyen Karışımları, Canlı Hayvanlar İşlenmemiş Kösele, Deri ve Kürk, Doğalgaz ve Mamul Gaz ile Parfümeri, kozmetik, Temizlik Ürünleri üstünlük sağlamışlardır. Aynı dönemde Türkiye'den İngiltere'ye en çok ihraç mal grupları Giyim eşyaları, Motorlu Kara Taşıtları, Haberleşme, Ses Kaydetme ve Sesi Tekrar Vermeye yarayan Cihaz ve Araçlar, Tekstil İplikleri, Kumaşlar ve de Meyve ve Sebzeler olmuştur. Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler açısından (sırası ile) Büro Makinaları ve Otomatik Veri İşleme makineleri, Diğer Taşıt Araçları, Petrol ve Petrol Ürünleri, haberleşme, Ses Kaydetme ve Sesi Tekrar Vermeye Yarayan Cihaz ve Araçlar ve de Sağlık ve Diğer Deniz Ürünleri üstünlük sağlamışlardır. Araştırmada ayrıca Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler ile bunun amamlayıcısı ve ihracatta serbestlik derecesinin göstergesi olan Hillman Koşulu rasındaki ters yönlü ilişki belirlenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Karşılaştırmalı üstünlük (Uluslararası ticaret); İhracat Türkiye; İhracat İngiltere