KOBİ'lerin finansman sorunları ve çözüm önerileri : Hatay örneği - Şahut, Fatma (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme (KOBİ)'ler, girişimciliği teşvik etme, istihdam yaratma ve üretimdeki payları ile ülke ekonomilerinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Günümüzün globalleşen dünyasında KOBİ'lerin gelişimlerinin önündeki en önemli sorun finansmandır. Bu çalışmada, öncelikle KOBİ'ler ile ilgili teorik bilgi verilerek, Hatay ili merkezinde gerçekleştirilen bir alan çalışması ile KOBİ'lerin finansman sorunlarının belirlenmesi, KOBİ sahiplerinin ve yöneticilerinin alternatif finansman kaynaklarına ilişkin bilgi ve yararlanma düzeylerinin ölçülmesi ve işletmelerin karşı karşıya kaldıkları finansman sorununa karşı çözüm önerileri geliştirilmesi amaçlanmıştır. Antakya Sanayi ve Ticaret Odası'na kayıtlı 109 işletme üzerine uygulanan anket çalışması ile elde edilen veriler SPSS 25.0 programından yararlanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların sorulara verdikleri cevapların dağılımlarının belirlenmesinde frekans ve yüzde analizleri yapılmıştır. Kategorik değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesinde ise ki-kare analizi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda işletmelerin en önemli sorunu finansman olarak tespit edilmiştir. İşletmelerde finansman sorunu yaşanmasının nedenlerinin döviz kuru, enflasyon ve faiz belirsizliği, ekonomi politikalarının ve enflasyonun işletmeler üzerindeki olumsuz etkisi, banka kredi faizlerinin yüksek olması ve maliyetlerdeki artışlar olduğu bulgularına ulaşılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Küçük işletmeler Finans Türkiye; KOBİ, Finansman sorunu, Hatay'daki KOBİ'ler.