Anonim ortaklıkların denetlenmesinde hakim olan esaslar ve Türk Hukuku'nda denetleme organlarının görevleri - Atasoy, Ömer Âdil (Anadolu Üniversitesi, 1983)
Bu çalışmanın temel amacı, Türk Ticaret Kanununda yer alan anonim ortaklık denetleme organının görevlerine ilişkin hükümlerin sistemli bir incelemesini yaparak bu hükümlere açıklık getirmeye çalışmaktır. Çalışmanın ikinci amacı ise, ekonomik hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiş bulunan anonim ortaklıkların, denetlenmeleri bakımından sahip olmaları gereken özelliklere konumuz çerçevesinde ışık tutabilmektedir. Birinci bölümde, denetleme kavramı üzerinde durularak bu kavrama açıklık kazandırılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, bir kısım Kara Avrupası Ülkelerinde anonim ortaklıklarını denetlemesi bakımından hakim olan esaslar incelenmeye çalışılmış ve Türk hukukunun kabul ettiği sistem belirlenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, anonim ortaklık denetleme organının görevleri, Ticaret kanunumuzun ilgili hükümleri esas alınarak, geniş ve ayrıntılı bir biçimde incelenmeye çalışılmıştır.
Keywords: Anonim şirketler; Şirketler Denetim Türkiye