Halka ilk arzların kısa ve uzun dönem fiyat performansları : - Sahabi, Ahmet Melik (Anadolu Üniversitesi, 2014)
Halka ilk arzlarda kısa ve uzun dönem fiyat performansalarının incelendiği bu çalışmada olay çalışması (event study) yöntemi kullanılmış, 1998-2010 yılları arasında BİST'te halka ilk defa arz olunan şirketler çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Çalışmada bahsi geçen dönemde halka arz olmuş 126 şirket incelenmiş ve bu bağlamda şirketlerin kısa ve uzun dönem fiyat performansları hesaplanmıştır. Çalışmada kısa dönem için ilk gün, ikinci gün, ilk hafta ve ilk ay getiriler hesaplanırken, uzun dönem için 1, 2 ve 3 yıllık satın al elde tut getirileri hesaplanmıştır. Çalışmada kısa dönem artık getiriler sırasıyla ortalama %7,61, %12,74, %16,66 ve %18,58 olurken uzun dönem satın al elde tut getirileri sırasıyla -%1,17, -%9,3 ve -%31,65 seviyesinde olmuştur. Çalışmada aynı zamanda sektörlere göre artık getiriler incelenmiş "diğer sektörler" grubunun kısa ve uzun dönemde en yüksek getirileri sağladığı görülmüştür. En düşük artık getiriler ise kısa ve uzun dönemde "teknoloji sektöründe" görülmüştür. Çalışmanın son aşamasında ilk gün getirilere göre şirketler iki farklı yöntemle gruplandırılarak uzun dönem performanslar incelenmiş kullanılan yöntemlere göre farklı sonuçlar elde edilmiştir.
Keywords: Halka açılma (Menkul kıymetler); Halka açılma (Menkul kıymetler) Türkiye