Toplu iş hukukunda alt işverenlik ve uygulamada karşılaşılan sorunlar - Karabacak, Emre (Anadolu Üniversitesi, 2017)
Alt işverenlik ilişkisi, iş hukuku uygulamasında en fazla sorun yaratan alanlardandır. Gerek asıl işverenlerin gerekse sendikaların alt işveren işçilerine yaklaşımları, çoğu zaman alt işveren işçilerinin kolektif haklarını kullanmalarının önüne geçmektedir. Alt işverenlik uygulamasında toplu iş hukukuna dair ortaya çıkan sorunlar daha önce zaman zaman gündeme gelse de tam anlamıyla çözümler üretilememiş, yorum ve içtihat birliği sağlanamamıştır. Bu çalışmada, alt işverenlik ilişkilerinin toplu iş hukukuna dair uygulamasında ortaya çıkan ve çıkabilecek sorunlara ve öğretide tartışılan noktalara değinilmeye ve söz konusu sorunların çözümü için olası öneriler üretilmeye çalışılmıştır. Alt işverenlik uygulamasının toplu iş hukukuna dair ortaya çıkardığı sorunlar, bireysel iş hukukunda ortaya çıkan tartışmalardan tamamen bağımsız olmadığından, çalışmada kimi zaman bireysel iş hukukuna dair tartışmalara da değinilmiştir. Çalışmada alt işverenlik ve sorunları, Türk iş hukukunda alt işveren kavramı, toplu iş hukukunda alt işveren işçilerinin durumu, 6552 sayılı Kanun'un getirdiği değişiklikler ve alt işverenlik uygulamasının toplu iş hukuku bakımından yol açtığı sorunlar ele alınarak incelenmeye çalışılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Toplu iş sözleşmeleri; Alt işveren, asıl işveren, toplu iş hukuku, sendika.