Tekrarlayan düşük tedavisine yönelik TGF-ß1 içeren mikroemülsiyon sistemlerinin hazırlanması ve in vitro değerlendirilmesi - Demirkılınç, Kemal Can (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Gebelik ve bağışıklık sistemi arasında güçlü bir bağ vardır. Temel hedef, güçlü antimikrobiyel bağışıklık varlığında seçici immün tolerans, immünosüpresyon ve immunomodülasyon içeren başarılı bir gebelik sağlamak ve bu durumu sürdürmektir. Genellikle üç ya da daha fazla düşük yapılması olarak tanımlanan tekrarlayan düşük ve başarısız tüp bebek tedavisi aynı karakteristik özelliklere sahiptir. İmmün bozukluk, tekrarlayan düşükte önemli role sahiptir ve yüksek doğal öldürücü hücre aktivitesi bu durumla ilgisi olan en önemli etiyolojilerden birisidir. Çeşitli teorik ilke ve klinik verilere dayalı aşırı endometriyal immün aktiviteyi azaltmayı hedefleyen tedavi, tekrarlayan düşük görülen kadınlarda başarıya ulaşmıştır. İmmünolojik risk faktörü taşıyan kadınların immünoterapi tedavisi gördükten sonra canlı doğum oranında anlamlı artış görülmüştür. Ayrıca, yüksek besin değeri olan ve formülasyonda kullanılan soya yağından dolayı fitoöstrojenik etkisi bulunan iv intralipit emülsiyonların da canlı doğumu arttırıcı özellikte olduğu belirlenmiştir. Son yıllarda, transforme edici büyüme faktörü-ß'nın bir izoformu olan TGF-ß1'in tekrarlayan düşük ve tüp bebek tedavisinde kullanıldığını gösteren az sayıda da olsa bazı çalışmalar yapılmıştır. Bu tez kapsamında TGF-ß1 proteini ve ejakülat içeren mikroemülsiyon formülasyonları çalışılmış ve bulunan sonuçlar etkin maddesiz emülsiyon ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Fitoöstrojenik etkiye sahip olması nedeniyle mikroemülsiyonda yağlı faz olarak soya ve keten tohumu yağı kullanılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 1604S180".
Keywords: Tekrarlayan düşük, TGF-ß1, ejakülat, intralipit emülsiyonu