Türkiye'de turizm pazarlaması alanyazınının gelişim süreci (1990-2012) - Türktarhan, Gözde (Anadolu Üniversitesi, 2013)
Turizm pazarlaması alanı, Türkiye?de turizm konulu akademik çalışmalar içinde önemli bir yere sahiptir. Türkiye?deki turizm pazarlaması alanyazınının 1990-2012 yılları arasında geçirmiş olduğu değişimin belirlenmesinin amaçlandığı bu tez çalışmasında, alanyazındaki değişimin ortaya çıkarılabilmesi için bibliyometrik parametreler belirlenerek, turizm pazarlaması alanında hakem denetimli dergilerde yayımlanan toplam 627 makale, elektronik ve basılı birçok kaynaktan derlenmiş ve belirlenen bibliyometrik parametreler doğrultusunda incelenmiştir. Turizm pazarlamasıyla ilgili makalelerin genel profilinin belirlenmesi amacıyla ilk olarak sıklık analizi yapılmıştır. Bibliyometrik parametreler arasındaki ilişkilerin ve dağılımların belirlenmesi amacıyla basit uyum analizine; alanyazına katkı sağlayan kurumların birbirleriyle aralarındaki işbirliğinin, alanyazında baskın olan yazarların ve lisansüstü tez danışmanlarının baskınlığının belirlenmesi amacıyla sosyal ağ analizine başvurulmuştur. Sonuç olarak, alanyazının gelişiminde çok yazarlılık oranının, akademik yükseltmelerin, yurtdışında eğitim görmenin ve alanyazına katkı sağlayan yazarların lisansüstü tez danışmanlarının önemli ölçüde etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 1205E090".
Keywords: Turizm Pazarlama Türkiye