İki Euphorbia türünün yenilibilir enerji kaynağı olarak incelenmesi - Beşler, Serpil (Anadolu Üniversitesi, 1988)
Tükenmekte olan petrole ve kullanımından doğan sakıncalar nedeniyle kömüre alternatif olabilecek yenilebilir yakıt kaynağı geliştirilmesi konusunda gerçekleştirilen bu çalışmada, kıraç arazilerde yetişen, besin ve endüstri bitkisi olarak kullanılmayan Euphorbia rigida ve Euphorbia macroclada incelenmiştir. Alternatif yenilebilir enerji kaynağı adayı olarak seçilen ve İçbatı Anadolu'dan toplanan bu bitkilere başlıca iki dönüşüm süreci uygulanmıştır. Dönüşüm süreçlerinin ilk bölümünde, bitki örnekleri farklı çözücülerle özütlenmiş, çözücü özütlerinin verim ve ısıl değerlerine çeşitli programlarda kurutmanın etkisi incelenmiştir. Elde edilen ve biyolojik ham petrol olarak tanımlanan materyallerin ısıl değerleri ve elementel analiz sonucu molar gösterimler saptanmıştır. İkinci dönüşüm süreci olarak bitki örneklerine piroliz uygulanmıştır. Elde edilen katranların molar gösterimleri H/C oranları, ısıl değerleri halen kullanılmakta olan katı ve sıvı yakıtlarla, benzetimli damıtma ile çıkarılan kaynama eğrileri de dizel yakıtı ile karşılaştırılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Enerji kaynakları; Doğal kaynaklar; Yenilenebilir doğal kaynaklar; Euphorbia rigida; Euphorbia macroclada; Euphorbia