GSM sektöründe numara taşınabilirliği ve operatör değiştirme davranışları : - Ürper, Ceyda (Anadolu Üniversitesi, 2009)
Bilgi paylaşımı ve haberleşmenin öneminin gittikçe arttığı günümüzde iletişim şekil değiştirmektedir. Küresel iletişimin önemli yapı taşlarından biri olarak bilinen GSM (Global System for Mobile Communications- Küresel Mobil İletişim), ileti alışverişini hızlı ve güvenilir şekilde gerçekleştirme misyonunu üstlenmektedir. Son yıllarda sektör, bu misyonu yerine getirmek üzere faaliyet gösteren operatörlerin rekabet savaşına sahne olmaktadır. Özellikle mobil numara taşınabilirliği uygulamasının başlamasıyla abone sayılarını arttırmak ve mevcut abonelerini elinde tutmak isteyen operatörler çeşitli pazarlama stratejileri oluşturmaktadır. Bu tezde, mobil iletişim sistemlerinin tarihsel gelişimi ve GSM sektörünün yapısı incelenmiştir. İletişim sağlayıcıları arasında rekabette kilit rol oynayan, gelişmiş teknoloji ile desteklenen bu sistemin dünya ve Türkiye'deki yapısı ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Mobil numara taşınabilirliği tanımlaması ve uygulama süreci ile ilgili bilgilerin yanı sıra operatör değiştirme davranışları açıklanmıştır. Araştırmanın amacı mobil numara taşınabilirliği uygulamasının üniversite öğrencilerinin operatör değiştirme niyeti üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Aynı zamanda numara taşınabilirliğinin marka değiştirme davranışlarında etkili olan çeşitli faktörlerle ilişkisinin açıklanması amaçlanmaktadır. Çalışmadan elde edilen bulgular katılımcıların mobil numara taşınabilirliği hizmetine yoğun bir talepte bulunmadıklarını göstermektedir. Memnuniyet, kalite, fiyat, değiştirme maliyeti ve engelleri gibi faktörlere bağlı olarak operatör değiştirme niyeti farklılık göstermektedir.
Keywords: Mobil telefonlar; Mobil iletişim sistemleri; Tüketici davranışı