5 Nisan ekonomik istikrar tedbirleri ve Türkiye ekonomisine etkileri - Balcı, Kadir (Anadolu Üniversitesi, 1997)
Türkiye ekonomisi 1950'li yıllardan sonra, enflasyon, işsizlik, gelir dağılımı ve ödemeler dengesi sorunlarıyla karşı karşıya kalmıştır. Nitekim bu sorunları çözmek amacıyla 4 Şubat 1958, 4 Ağustos 1970, 24 Ocak 1980'de bazı istikrar programları yürürlüğe konmuştur. 1980'li yılların sonu ve 1990'lı yılların başında ekonomik dengeler iyice bozulmuş ve 1994 yılı Ocak ayında ekonomik kriz patlak vermiştir. Bu nedenle 5 Nisan 1994'te yeni bir istikrar programo yürürlüğe konmuştur. Fakat ekonomik dengeleri düzenlemek amacıyla uygulanan bu program 1994 yılı itibariyle pek de olumlu sonuçlar vermemiştir. Enflasyon 5 149'a ulaşmış, işsizlik oranı artmış ve 1994 yılı itibariyle büyüme oranı %-6 olarak gerçekleşmiştir. Nitekim 5 Nisan programı amaçlarına ulaşamamış ve uzun vadeli beklentiler de gerçekleşmiştir.