Kurumsal yönetim modeli olarak paydaş yaklaşımı : - Çelik, Elif (Anadolu Üniversitesi, 2007)
Son yıllarda yaşanan köklü değişimler ve değişen rekabet anlayışı işletmeleri yeni yönetim yaklaşımları arayışına sokmuştur. Bu çalışma yeni yönetim anlayışlarından biri olan paydaş yaklaşımı üzerinde durmaktadır. Paydaş yaklaşımı işletmelerin faaliyetinden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen herkesi paydaşı olarak görmekte ve iyi bir yönetimin tüm paydaşların çıkarlarını gözetmekten geçtiğini savunmaktadır. Kurumsal yönetimin paydaşları dikkate alan yaklaşımına "kurumsal yönetimin paylaşımcı modeli" adı verilmektedir. Rekabetin hızla arttığı günümüz dünyasında işletmelerin, faaliyetlerinden etkilenen çıkar gruplarına artık daha fazla önem vermesi gerekmektedir. Bu amaçla ortaya atılan paydaş yaklaşımı, işletmelerin karar almalarında daha kolay yöntemler öne sürmektedir. Bu tezin amacı, Türkiye'de yeni uygulanmaya başlayan kurumsal yönetim modeli olan paydaş yaklaşımının kamu ve özel hastanelerde uygulanabilirliğini incelemek ve bu kavramın hastanelerde yerleşmesi için gerekliönerilerde bulunmaktır. Bu çalışmada kamu ve özel sektör hastanelerinde bir iç paydaş olan çalışanlara yönelik anket uygulanmış, mevcut hastane yönetiminin çalışanlarına yaklaşımı değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre özel hastane uygulamalarının paydaş yaklaşımında daha başarılı olduğu görülmüştür.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kurumsal yönetim; Hastane yönetimi; Sağlık hizmetleri yönetimi