Klarnet ailesi ve repertuvarı - Akkoca, İlkay (Anadolu Üniversitesi, 2004)
Bu çalışma 1600'lerin sonunda ortaya çıkan şalümodan (chalumeau, Fr.) başlayarak günümüz klarnetinin teknik kullanımı, repertuvarı ve ailesini içermektedir. Ailede farklı tonlarda klarnetlerin olması repertuvarın oluşumunda yazılan eserlerin çeşitliliğini arttırmıştır. Enstrümanların içinde en çok çeşide sahip olan klarnet ailesi, repertuvarı ile de önemli bir yer edinmektedir. Ayrıca bu çalışmada geçmişten günümüze klarnetin gelişiminde katkıları olan Johann Christoph Denner, Ivan Müller, Theobald Boehm gibi ünlü yapımcıların kalıcı yeniliklerine de değinilmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Klarnet Tarih