İlkokul 4. sınıf matematik dersinde öğrencilerin sayılar ve işlemler öğrenme alanında yaptıkları hataların giderilmesinde etkin öğrenme modelinin kullanımı - Göçer, Veysel (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Araştırmada, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin matematik dersinde sayılar ve işlemler öğrenme alanında yaptıkları hataların etkin öğrenme modeli uygulamaları ile giderilmesi amaçlanmaktadır. Nitel yaklaşımla desenlenen bu çalışmada öğretim deneyi modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yolu ile seçilen 2022-2023 eğitim-öğretim yılında ilkokul dördüncü sınıfta öğrenim gören on iki öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada ölçüt örneklemenin doğası gereği öğrencilerin araştırma sürecine dâhil edilmesi için çeşitli ölçütler belirlenmiştir. Bu ölçütler, katılımcının ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi olması, çeşitli nedenlerle sürekli devamsızlık yapmamış olması, başarı testindeki sorulardan biri veya birkaçına yanlış cevap vermesi şeklindedir. Bu ölçütleri karşılayan 12 öğrenci araştırma sürecine dâhil edilmiştir. Bir yarıyıl devam eden çalışmanın verileri hata belirleme testi, etkin öğrenme teknikleri ile yapılan uygulamalar sırasında yapılan ölçme-değerlendirme etkinlikleri ile öğrencilerin matematik defterlerinden toplanan dokümanlar, hata kayıt formu, klinik görüşme formları, yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla toplanmıştır. Farklı veri toplama araçlarından elde edilen veriler içerik analizi tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmada öğrencilerin ön klinik görüşmelerde belirlenen hataların birinci öğretim seansları sonrasında yapılan ara klinik görüşmelerde azaldığı, ikinci öğretim seansları sonrasında yapılan son klinik görüşmelerde ise dikkatsizlikten kaynaklı hatalar haricinde yapılan hataların giderildiği belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada katılımcı öğrencilerin etkin öğrenme modeli temelinde tasarlanan etkinliklerden memnuniyet duydukları, etkinliklerin eğlenceli ve zevkli olduğunu bildirdikleri, sorgulayıcı bir şekilde sorulara yanıt verdikleri belirlenmiştir. Uygulama yapılan sınıfın öğretmeni ile yapılan görüşmeler sonucunda, yapılan etkin öğrenme modeli temelindeki etkinlikler konusunda öğretmenin de öğrencilerle paralel görüşte olduğu ve bu çalışmaların diğer derslerin öğrenme-öğretme süreçlerine olumlu yönde etki ettiği sonucuna varılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Matematik, Sayılar ve işlemler, Hata, Etkin öğrenme, ilkokul