Yüz yüze ve uzaktan öğrenmeyi etkileyen sosyolojik faktörlerin karşılaştırılması - Diyarbakırlı, Merve (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Öğrenme herkes için kritik bir süreçtir ve bu süreci etkileyen birçok farklı değişken bulunmaktadır. Literatür, yüz yüze ve uzaktan öğrenme ortamlarında öğrenmeyi etkileyen faktörleri ortaya koymaktadır. Bu faktörlerin sınıflandırılmasında sosyolojik, psikolojik ve fizyolojik faktörlerin etkisi öne çıkmaktadır. Öte yandan, son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler, öğrenenlerin ihtiyaçlarının değişmesi, farklı pratiklerin ortaya çıkması ve COVID-19 küresel salgını gibi değişimler, uzaktan öğrenme süreçlerine yönelik ilgiyi arttırmıştır. Bu durum, uzaktan öğrenmeyi etkileyen faktörlerin daha derinlemesine incelenmesi ve yüz yüze öğrenmeyi etkileyen faktörlerden farklarının belirlenmesi ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma, ilgili ihtiyaca yönelik planlanmıştır. Bir başka deyişle, yüz yüze ve uzaktan öğrenme arasındaki sosyolojik farklara ilişkin mevcut çalışmaların sistematik analiz yöntemi ile incelenmesine odaklanmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın temel sorunu yüz yüze öğrenme ile uzaktan öğrenme arasında sosyolojik açıdan farkların olup olmadığını, varsa bunların neler olduğunu mevcut çalışmalar ışığında ortaya koymaktır. Literatürde yüz yüze ve uzaktan öğrenme arasındaki farklara yönelik çeşitli çalışmalar olmakla birlikte bu çalışmaların öğrenmenin sosyolojik boyutunu bütüncül biçimde inceleyen sistematik bir taramaya rastlanmamıştır. Bu durumun, özellikle uzaktan öğrenmenin doğasını, özünü anlamayı güçleştirdiği ve uzaktan eğitim ortamlarında yüz yüze öğrenme ilkelerine göre tasarımların yapılmasına yol açtığı ileri sürülebilir. Bu bağlamda, önerilen çalışma ile uzaktan öğrenmeye yönelik daha derin bir anlayışın geliştirilmesi, uzaktan öğrenme süreçlerinin tasarımında dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin bir dizi ilkenin saptanması hedeflenmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Uzaktan Öğrenme, Yüz Yüze Öğrenme, Sosyolojik Faktörler, Sistematik Analiz, Sistematik Literatür Taraması