Analysing the multidisciplinary cooperation between classical archaeology and bioarchaeology in Türki·ye: A theoretical and methodological discussion - Kale, Donald (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Bu çalışmada, Türkiye'de klasik arkeoloji ve biyoarkeoloji arasındaki iş birliği ve entegrasyon düzeyini inceleyen betimleyici bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Konu, karma yöntemle açıklayıcı sıralı bir desen kullanılarak teorik ve metodolojik bir perspektifle incelenmiştir. Çalışma, nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı üç kısımdan oluşmaktadır. İlk aşamada, klasik arkeoloji bağlamındaki biyoarkeolojik araştırmalara ilişkin bibliyometrik veriler, Türkiye'deki altı arkeoloji dergisinin içerik analizi yoluyla elde edilmiştir. Ardından, Türkiye'deki üniversitelerde görev yapan klasik arkeoloji akademisyenleri üzerinde bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Anketin amacı, arkeoloji alanındaki uygulamaları, akademisyenlerin birikimlerini ve biyoarkeolojiye yönelik tutumlarını tespit etmektir. Son aşama ise ankete katılanların bir kısmıyla derinlemesine yarı yapılandırılmış görüşmelerden oluşan nitel araştırma kısmıdır. Görüşmeler, iki alan arasındaki çok disiplinli iş birliğinin uygulamalarının ve düzeyinin daha kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlamaktadır. Bu üç yöntemle elde edilen veriler oldukça kapsamlı olup birbirleriyle ilişkili olarak ayrıntılı ve özenli bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Ayrıca elde edilen sonuçlar, bu konuya ilişkin yapılan eleştiriler de dâhil olmak üzere, klasik arkeoloji pratiği üzerine yayınlanmış literatür eşliğinde tartışılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmanın bulguları iki alan arasındaki iş birliği oranının nispeten düşük düzeyde seyrettiğini göstermiştir. Buna rağmen, biyoarkeolojinin klasik arkeolojik bağlamlara ve uygulamalara entegre edilmesiyle zaman içinde pozitif bir gelişme görüldüğüne dair bulgular sunulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Biyoarkeoloji, Klasik arkeoloji, Arkeoloji teorisi, Multidisipliner arkeoloji, Arkeoloji tarihçesi