Kırgızistan reklamlarındaki kadınların rolü - Balkybekova, Kanyshai (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Reklam medyanın aracı olarak toplumda var olan normları ve temelleri yansıtmakta kalmayıp, aynı zamanda onları yeniden üretip pekiştirmektedir. Bu normların arasında toplumsal cinsiyet kavramı da yer almaktadır. Toplumsal cinsiyet toplum tarafından beklenen erkek ve kadın rolleri ve davranışları olarak tanımlanabilmektedir. Bu çalışma Kırgızistan'da kadınların aldığı ve popüler yerel medyada eleştiri uyandıran reklamlar üzerinde araştırılmıştır. Çalışmanın amacı Kırgızistan toplumundaki kadının rolünün reklamdaki sunumu yoluyla yansımasını incelemektir. Bu amaca yönelik göstergebilimsel analiz kullanılmıştır. Araştırma Kırgız reklamlarının ağırlıklı olarak kadınları savunmasız, zayıf ve erkeklere karşı itaatkar olarak tasvir ettiğini göstermektedir. Yanı sıra reklam gelin kaçırmayı, çok eşliliği, nesneleştirmeyi ve kadınların cinsel tacizini de normalleştirmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Toplumsal cinsiyet, Femvertising, Reklam, Medya