Genetik algoritma ile araç rotalama probleminin çözümü ve bir uygulama denemesi - Okur, Ebru (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Bu çalışmada, çözülmesi zor problemler sınıfında yer alan araç rotalama problemi ele alınmıştır. Araç rotalama problemi kısaca, müşteri taleplerini karşılayacak ürün dağıtımına ait optimum rotaların planlanması problemidir. Toplam kat edilen mesafenin en küçüklenmesi problemin temel amacını oluşturmaktadır. Günümüz iş hayatında ürün dağıtım maliyetleri toplam lojistik maliyetlerinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Çalışmada, meta-sezgisel çözüm tekniklerinden birisi olan genetik algoritma kullanılmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında, Eskişehir Halk Ekmek A.Ş.'nin müşteri taleplerini karşılayacak araç rota mesafesini iyileştirmek amaçlanmaktadır. Bu amaçla, Eskişehir Halk Ekmek A.Ş.'nin dağıtım araçlarının, satış büfelerine en kısa mesafeden rota hesaplamasına optimum çözüm aranmıştır. Sonrasında, mevcut durumun araç rotasyonu ile genetik algoritma ile bulunan araç rotasyonu karşılaştırılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Genetik algoritmalar; Araç rotalama problemi; Genetik algoritma, Araç rotalama problemi, Meta-sezgisel teknikler.