Öğrenme güçlüğü riski olan çocuklarda web tabanlı fonolojik farkındalık eğitim programının (FONFAR) etkililiğinin incelenmesi - Karacaer, Kevser (Anadolu Üniversitesi, 2025)
Bu araştırmada öğrenme güçlüğü (ÖG) riski olan çocuklarda web tabanlı fonolojik farkındalık eğitim programının (FONFAR) etkililiğini incelemek amaçlanmıştır. Bu araştırmada tek denekli araştırma modellerinden katılımcılar arası eş zamanlı olmayan çoklu başlama düzeyi modeli kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını 60-72 ay yaş aralığında bulunan ÖG riski olan üç öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın bağımlı değişkeni sözcük farkındalığı, uyak farkındalığı, hece farkındalığı ve sesbirim farkındalığı alt becerilerindeki doğru tepki sayısıdır. Katılımcılar FONFAR'ın ön koşul becerilerini karşıladıktan sonra katılımcılar ile ilk modül olan sözcük farkındalığına ilişkin üç oturum üst üste kararlı veri elde edinceye kadar başlama düzeyi yoklama oturumları gerçekleştirilmiştir. Daha sonra katılımcılara FONFAR ilk modülü olan sözcük farkındalığı ile uygulama evresine geçilmiştir. Sözcük farkındalığı modülü uygulaması sona erdikten sonra her öğrenci ile sözcük farkındalığı yoklama oturumları gerçekleştirilmiştir. Ardından uyak farkındalığına ilişkin üç oturum üst üste kararlı veri elde edinceye kadar başlama düzeyi yoklama oturumları gerçekleştirilmiştir. Daha sonra katılımcılara FONFAR ikinci modülü olan uyak farkındalığı ile uygulama evresine geçilmiştir. Uyak farkındalığı modülü uygulaması sona erdikten sonra her öğrenci ile uyak farkındalığı yoklama oturumları gerçekleştirilmiştir. Sırasıyla aynı süreç hece ve sesbirim farkındalığı modülleri için de izlenmiştir. Bulgular FONFAR'ın ÖG riski olan çocuklar üzerinde etkili, kalıcı ve genellenebilir olduğunu göstermiştir. Ayrıca toplanan sosyal geçerlik verilerinden de yüksek oranda olumlu bulgular elde edilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Fonolojik farkındalık, öğrenme güçlüğü riski, erken okuryazarlık, Eğitim programı.