Sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olma güdüleri : - Genç, Arda (Anadolu Üniversitesi, 2011)
Gönüllülük, insanların birlikte yaşamaya başladığı günden bugüne dek, insanlık için önem arz eden bir kavram ola gelmiştir. Yardım etmek, başarı duygusunu tatmak, ekip olabilmeyi öğrenmek ya da sadece zaman geçirmek gibi çok çeşitli amaçlarla kendini gösteren gönüllülük kavramı, gelişen iletişim ve pazarlama olanakları sayesinde, günümüzde düne göre çok daha ciddi ölçeklerde yürütülmektedir. Bu nedenle kar amacı gütmeyen kuruluşların faaliyetleri de artık tıpkı işletmeler gibi, pazarlamanın konusu içinde yer almaya başlamıştır. Bu tezde, sivil toplum kuruluşlarının genel kapsamı, gönüllülügün pazarlamayla olan ilişkisi ile gönüllülük kavramı incelenmiştir. Ayrıca Türkiye'de sivil toplum sürecinin gelişimi ele alınmış, gönüllü olma nedenleri ve önündeki engeller açıklanmıştır. Araştırmanın amacı, Türk Kızılayı Eskişehir subesi gönüllülerinin gönüllü olma güdülerini tespit etmek; aynı zamanda gönüllülerin demografik özelliklerini belirleyerek, bu özelliklerin gönüllü olma güdüleriyle ilişkilerinin açıklanmasıdır.
Keywords: Sivil toplum örgütleri; Kar amacı gütmeyen kuruluşlar Pazarlama; Gönüllülük; Gönüllüler; Sosyal pazarlama