İşletmelerde iç kontrol sisteminin etkinliğini sağlamada iç denetimin rolü ve kamu iktisadi teşebbüslerinde iç denetim uygulaması - Kepekçi, Celal (Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1981)
İşletmelerde iç kontrol sistemi bilgilerin doğruluk ve güvenilirliğini sağlamak, işletmenin aktiflerini her türlü kötü kullanmalara, israfa ve yolsuzluklara karşı korumak, işletmenin tüm faaliyetlerinde etkinliği ve verimliliği arttırmak için uygulanan prosedür ve tekniklerdir. Büyük işletmelerde yeterli bir iç kontrol sisteminin karmaşıklığı iç kontrol sisteminin üzerinde bir kontrol aracı olarak iç denetimin gelişmesine yol açmıştır. İşletmelerin kendi personeli olan denetçiler tarafından bu görevi yerine getirmek için yapılan çalışmalar muhasebe ka- yıtlarının doğruluk ve güvenirliğini araştırmayı faaliyetlerin yönetim politikalarına ve prosedürlere uygunluğunu araştırmayı ve düzeltici önlemler tavsiye etmeyi içerir. Bu görevini yerine getirebildiği ölçüde, iç denetçi iç kontrol sisteminin etkinliğinin sağlanmasına yardımcı olacaktır. Tezin birinci bölümünde iç kontrol sisteminin yapısı in- celendikten sonra, iç denetimin iç kontrol sisteminde yeri belir- tilmiştir. Tezin ikinci bölümünde iç denetimin niteliği, iç denetçi- nin örgütsel statüsü ve iç kontrol sistemini denetleme çalışmasının kapsamı açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, iç kontrol sisteminin etkinliğinin iç denetçi tarafın- dan incelenmesi ve değerlendirilmesinde iç denetçinin seçebileceği yaklaşımlar üzerinde durulmuş, iç denetim prosedürü incelenmiş, ayrıca iç denetçinin elde ettiği denetim sonuçlarını ve tavsiyeleri yönetime iletmesi ve tavsiyelerin izlenmesi incelenmiştir. Dördüncü bölümde kamu iktisadi teşebbüslerinde iç denetim uygulaması incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise, gerek teorik, gerekse kamu iktisadi teşebbüsleri uygulaması yönünden yapılan çalışmada ulaşılan sonuçlar ortaya konmuş ve konuya ilişkin önerilere yer verilmiştir.
Sadece digital formatta erişilebilir.
Keywords: İç kontrol (Muhasebe)