Alünit-tuz karışımlarının termal bozunma ürünleri ve kalsine alünitin tuz çözeltilerindeki çözünürlüğü - Özdemir, Meral (Anadolu Üniversitesi, 1991)
Ülkemizde Giresun-Şebinkarahisar, Kütahya-Şaphane ve İzmir-Foça bölgelerinde bulunan alünit cevheri, KAI3(SO4)2(OH)6 çeşitli ülkeler- de alüminyum sülfat, K-şapı, potasyum sülfat ve alüminyum oksit üre- timinde kullanılmaktadır. Biz de ise, sadece Şaphane Bölgesi alünitle- rinden alüminyum sülfat ve K-şapı üretilmektedir. Bu bölge alünitleri- nin yüksek oranda (%40-60) SiO2 içermeleri ve uygulanan teknolojinin eski ve yetersiz olması, bölge alünitlerinin değerlendirilmesinde önemli problemlere neden olmaktadır. Bu çalışmada, Şaphane Bölgesi alünitlerinden potasyum sülfat ve Al2O3+SiO2 karışımının üretimi amacıyla, alünit-tuz (KCI, NaCl ve KF) karışımlarının 500-900 C'ler arasındaki termal bozunma ürünleri ve belirtilen sıcaklıklar arasında kalsine edilen alünitin 0,1; 0,2; 0,3 M KCI, NaCl ve KF çözeltilerindeki çözünürlükleri araştırılmıştır. Sonuç olarak; alünit-tuz karışımlarından 600-750 C'ler arasında %78-92 verimle termal bozunma ürünleri, kalsine alünitin tuz çözünür- lüklerinde %33-44 çözünme verimli elde edilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.