Impact of climate change on households welfare in Africa - Zanhouo, Doungahire Abdoul Karim (Anadolu Üniversitesi, 2021)
Bu tezde, ilk olarak iklim değişikliğinin Burkina Faso ve Afrika'daki hanelerin refahı üzerindeki etkisini simüle edilmiştir. İklim değişikliğinin tarım verimi ve tarım arazileri üzerindeki etkisini tanımlamak için kısmi denge modeli olan IMPACT modelinin çıktısını kullanılmıştır. Bölüm I'de yapılan bu tanımlayıcı analiz, iklim değişikliğinin mahsul veriminde düşüşe ve hasat edilen alanda artışa neden olacağını göstermektedir. Bu sonraki etkiler, iklim değişikliğinin hane halklarının refahı üzerindeki etkisini analiz etmek için küresel bir statik CGE modeli olan GTAP modeline dahil edilmiştir. GTAP simülasyonlarının sonuçları, iklim değişikliğinin Burkina Faso'da hanelerin refahında bir düşüşe yol açacağını ortaya koymaktadır. Örneğin, iklim değişikliğinin küresel refah üzerindeki toplam iklim değişikliği etkisi ortalama %14 azalacaktır. İkinci olarak, GTAP standart modelini kullanarak Afrika Kıta Serbest Ticaret Alanının Afrika'daki iklim değişikliğine uyumdaki rolü incelenmiştir. Afrika bölgeleri arasında ticaret tarifelerinin% 90'ının kaldırılmasını içeren ticaret serbestleştirme senaryoları tanımlanmıştır. Simülasyon sonuçları, ticaretin serbestleştirilmesinin iklim değişikliğindeki refah kaybını telafi etmek için refah kazancı üretebileceğini göstermektedir. Örneğin çalışma, ticaret tarifelerinin kaldırılmasının, küresel refahta iklim değişikliği altında ulaşılan seviyeye göre% 26'lık bir artışla sonuçlanacağını göstermektedir. Bununla birlikte, ticaretin serbestleştirilmesinden elde edilen refah kazancı ülkeler arasında eşitsiz bir şekilde dağıtılacaktır. Teknolojideki ilerleme, AfCFTA tarafından üretilen ana refah itici güç olacaktır. Bu nedenle, 2021 Ocak ayının başlarında başlatılan bu yeni kıtasal serbest ticaret alanından yararlanmak için ülkeler, teknolojik ilerlemeyi iyileştirmeli ve yerel sanayiyi geliştirmelidir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No:1908E143 ".
Keywords: Burkina Faso, Afrika, AfCFTA, İklim değişikliği, Hane halkı, Refah, İklim değişikliğine uyum, GTAP, CGE, IMPACT Modeli.