La condition féminine dans les années 60 en France et en Turquie : une lecture comparative de L'événement D'Annie Ernaux et Une Drôle de Femme de Leyla Erbi·l - Müştak, Eylül Deniz (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Bu tez, Annie Ernaux'nun Olay (L'événement) ve Leyla Erbil'in Tuhaf Bir Kadın (Une Drôle De Femme) eserlerini karşılaştırmalı olarak analiz ederek 60'larda Fransa ve Türkiye'deki kadın durumunu incelemektedir. Fransa'da 60'lı yıllar, özellikle doğum kontrolünün yasallaşması ve kürtaj tartışmaları yoluyla kadınların özgürleşmesini teşvik eden sosyal ve siyasi hareketlerin damgasını vurduğu yıllardır. Olay adlı eserinde Ernaux, yasa dışı kürtaj deneyimini anlatarak hızla değişen bir toplumda kadınların karşılaştığı zorlukları ve damgalamaları yansıtır. Aynı zamanda, 60'ların Türkiye'si modernleşme ve gelenek arasında bir yol ayrımındadır. Tuhaf Bir Kadın eserinde Erbil, kadınların üzerindeki ataerkil baskıları ve toplumsal kısıtlamaları irdelerken, özerklik ve tanınma için verdikleri mücadeleyi de gözler önüne sermektedir. İki ülkenin kültürel bağlamları farklı olsa da, eserler kimlik arayışı, cinsellik ve özerklik mücadelesi gibi ortak temaları ortaya koymaktadır. Bu konular, Fransa ve Türkiye'deki kadın deneyimlerinin benzerlik ve farklılıklarına dair zenginleştirici bir bakış açısı sunarken, kadın durumunun analizinde tarihsel ve sosyo-kültürel bağlamsallaştırmanın öneminin altını çizmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kadın durumu, 60'lar, Karşılaştırmalı analiz, Annie Ernaux, Leyla Erbil