Kübizm'de çizgisel düzenlemeler üzerine bir araştırma - Sezer, Cenk (Anadolu Üniversitesi, 1993)
Sanatçıların resimleriyle ilgili ilk düşünceleri arasında yer alan çizgisel düzenleme, resmin ilerleyen aşamalarında da bir problem ve zihin yorgunluğudur. Kurgunun sağlamlığı bu problemleri başarıyla çözmeye bağlıdır. Genellikle, eleştirmenler tarafından dikkate alınma- yan bu konu, geçmişte ve günümüzde resim sanatının temel problemleri arasındadır. Bu araştırmada, konunun içeriğinde yer aldığı için yüzey dü- zenlenmesinden başlanarak, kompozisyonun düzenlenmesine ve altın kesi- mede yer verilmiştir. Örnekler Rönesans döneminden itibaren seçilmiş ağırlıklı olarak Kübizm'e dayandırılmıştır. Konumun gerçek anlamını kaybetmemesi için hemen hemen her tablonun çizgisel analizi verilmiş- tir. Litaretürlerde bulunan analizler yetersiz görüldüğü için birçok analiz tarafımdan yapılmıştır.Bu analizlerde değişik yorumlar olabi- ceği gözönüne alınmalıdır. Sunulan araştırmada analiz için herhangi bir isim yada numara verilmemiş, her analiz resmin altında gösterilmiştir. Bu araştırmada konunun tüm ayrıntılarının ve kesin doğrulukla incelendiğini söylemek yanlış olur. Yine de bu alanda çalışma ve araştırmalarda yol gösterici bir nitelik oluşturursa rehber olma özel- liğini göstermiş olacaktır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kübizm; Resim Teknik