Sinemada distopik anlatılar "Gölgeler içinde" üzerine bir analiz - Kuranel, Nihal (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Çalışmanın ana eksenini karanlık ve karamsar gelecek tasvirleri olan distopik anlatılar oluşturmaktadır. Bilimkurgunun bir alt türü olan ve yaratıldıkları dönemin kendine özgü şartlarından kaygılarından beslenen distopik anlatılar özellikle sinemada karanlık, korkutucu bir geleceği resmetmektedirler. Dünyanın ve insanlığın mevcut durumundaki işleyişin sorunların tedbir alınmazsa ulaşabileceği noktaları gözler önüne seren bu analtılar, insanları bunaltıcı, karamsar bir gerçekliğin içine sürüklerler. Genellikle teknollojik ilerleme, doğal ve küresel felaketler, nüfus artışı, kuraklık, açlık, insan neslinin tükenmesi, uygarlık krizi, kontrol, gözetim, totaliter iktidar, bireyseliğin, insani vasıfların kaybı gibi temalar etrafında şekillenen anlatılar insanlığa uyarı niteliğindedir. Çalışmada "Gölgeler İçinde" filminin türe özgü distopik yapısının belirtilen unsurlar doğrultusunda çözümlenmesi yapılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Ütopya, distopya, sinemada distopya, Gölgeler İçinde.