Uçuş eğitimi amaçlı havaalanlarının kontrol bölgesi kapasitesinin modellenmesi - Aybek, Fulya (Anadolu Üniversitesi, 2009)
Bu çalışmada yoğunluklu olarak eğitim uçuşlarına hizmet veren özel kullanım amaçlı havaalanlarının pist ve meydan kontrol kapasitesi incelenmiştir. Öncelikle tek pistli havaalanları için geliştirilmiş olan iniş, kalkış ve karma operasyonlara ilişkin kapasite modelleri uçuş eğitimi amacıyla kullanılan havaalanlarına uyarlanmış ve bu analitik modellerden faydalanarak "touch and go" operasyonları için bir pist kapasitesi modeli geliştirilmiştir. Daha sonra, bu tür havaalanlarındaki meydan turu kapasitesinin incelenmesi için ARENA programı yardımıyla bir benzetim modeli oluşturularak sistemin kapasitesi ve darboğazları incelenmiştir. Seçilen havaalanının trafik yapısı incelemeleri ışığında çeşitli trafik ve operasyon karmalarına ilişkin senaryolar oluşturulmuştur. Bu senaryolar doğrultusunda yapılan tekrarlı deneyler ile kontrol bölgesi kapasitesi analizleri çıkartılmıştır. Analitik model sonuçları ile benzetim sonuçları karşılaştırılarak kontrol bölgesi kapasitesi ile pist kapasitesi karşılaştırılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusuna, gelecek çalışmalarda irdelenecek kapasite artırıcı öneriler sunulmuştur.
Keywords: Havaalanları Planlama; Havaalanları Yönetim