Türk Basını'nın, Irak Savaşı dönemindeki tutumu : - Kaplan, Deniz (Anadolu Üniversitesi, 2004)
Kitle iletişim araçları temel işlevlerini yerine getirirken aynı zamanda bireyler arası ya da toplumlar arası iletişime büyük katkı sağlamaktadırlar. Bu katkı kitle iletişim araçlarının aktardığı iletilerin içeriği ile daha da önem kazanmaktadır. Özellikle savaş gibi olağanüstü dönemlerde kitle iletişim araçlarının savaşa olan duyarlılığı, savaş haberlerini veriş biçimi, haberlerin sunumu ve içeriği ile şekillenmektedir. Bu nedenle pek çok ulusal ve uluslararası gazetecilik örgütü yayımladıkları bildirilerde gazetelerin savaş dönemlerinde barışı koruyucu, kin ve düşmanlıktan kaçınıcı yayınlar yapmaları gereğini belirtmektedirler. Bu gerçekten hareketle meşruiyeti hala tartışma konusu olan ve Türkiye'nin yanı başında gerçekleşen Irak Savaşı'nın Türk Basını'nda nasıl yer bulduğu sorusu gündeme gelmektedir. Araştırmanın temelini 20 Mart 2003 tarihinde başlayıp 10 Nisan 2003 tarihinde sona eren Irak Savaşı Dönemi'nde Cumhuriyet, Hürriyet ve Zaman Gazeteleri örnekleminde Türk Basını'nın savaş haberleri ile ilgili tutumu üzerine genel bir değerlendirme oluşturmaktadır. Irak Savaşı Dönemi'nde Türk Basını'nda savaş ile ilgili haberlerin hangi oranda yer aldığı, savaş haberlerinin kendi içinde ne tür bir dağılım gösterdiği, savaş ile ilgili haberlerde kaynak kullanımının nasıl olduğu ve hangi kaynakların kullanıldığı, savaş haberlerinin fotoğraf ve metin kullanımı yönünden nasıl bir dağılım gösterdiği gibi soruların yanıtları aranmış ve elde edilen bulgular her gazete özelinde tespit edilip yorumlandıktan sonra, örneklem olarak alınan gazeteler aynca birbirleriyle de karşılaştırılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kamuoyu Türkiye; Irak Savaşı, 2003-2011 Kamuoyu