Küresel iklim krizi ve zorunlu göç : bir sistematik literatür taraması - Haıdara, Mahamadou (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Bu sistemik literatür taraması, küresel iklim krizi ile zorunlu göç arasındaki ilişkiyi ele almaktadır. Küresel iklim değişikliği, dünya genelindeki iklim sistemlerinin bozulması ve aşırı hava olaylarının artması gibi sonuçlara yol açan bir tehdittir. Bu değişiklikler, insanların yaşam koşullarını etkileyerek kaçınılmaz göç olaylarını tetiklemektedir. Bu çalışma, küresel iklim krizinin zorunlu göç üzerindeki etkilerini anlamak amacıyla mevcut bilimsel literatürü sistematik olarak incelemiştir. Tarama sonucunda, iklim değişikliğinin zorunlu göçü tetikleyen faktörlerin var olduğu tespit edilmiştir. İklim değişikliği, zorunlu göç üzerinde çeşitli etkilere sahip olmaktadır. Bu etkiler arasında doğal afetlerin frekans ve yoğunluğunda artış, tarımsal kaynakların degradasyonu ve gıda güvenliği sorunları, sosyal ve siyasi istikrarsızlık gibi faktörler yer almaktadır. Bu etkiler, insanların yerleşim alanlarının tahrip olması, tarımsal faaliyetlerin bozulması, ekonomik zorluklar ve toplumsal çatışmalar gibi sonuçlara yol açarak zorunlu göç olaylarını tetiklemektedir. Dolayısıyla, iklim değişikliği küresel düzeyde zorunlu göçü etkileyen karmaşık bir faktörler ağı olarak değerlendirilmektedir. Bu araştırma, küresel iklim krizi, kalkınma ile zorunlu göç arasındaki ilişkinin anlaşılmasına katkı sağlamakta ve bu alanda ileriye dönük politika ve eylemler için bir temel sunmaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İklim değişikliği, İklim göçmeni, İklim politikaları, Adaptasyon stratejileri, İklim adalet