Tetrahymena thermophila MAPK enzim ailesinden birinin cDNA'sının klonlanması ve mRNA ifadesinin karakterizasyonu - Yıldız, Mehmet Taha (Anadolu Üniversitesi, 2009)
Tüm ökaryotik organizmalar çeşitli hücresel proseslerde önemli bir yeri olan mitojenlerle aktive olan protein kinazları (MAPK) ekspres etmektedirler. MAPK ailesi üyelerinin fonksiyonelliği ve çeşitliliği hakkındaki bilgi genellikle hayvan, bitki ve mayalardan gelmektedir. Kendi içinde yüksek düzeyde çeşitlilik gösteren Protistaya ait MAPK'lar hakkındaki bilgilerinin gün geçtikçe artıyor olması, literatürde bilinen MAPK ailesi hakkındaki bilginin güncelleştirilmesini gerekli kılmaktadır. T.thermophila, strese karşı oluşan cevapta önemli bir rol alan MAPK ailesi üyelerinin "tek-hücreli organizma seviyesinde" araştırılmasına olanak sağlayabilecek önemli bir model organizmadır. Bu tez çalışmasında Tetrahymena thermophila'da bulunan 11 adet MAPK aile üyesi gen tespit edilmiş ve tuz, açlık, sıcaklık değişikliği ve konjugasyon gibi farklı stres şartları altında mRNA düzeyinde ifade edilip edilmedikleri araştırılmıştır. Sonuç olarak analiz edilen 11 üyenin dokuz adedinin test edilen şartlar altında mRNA düzeyinde varlık gösterdiği tespit edilmiştir. Buna ilave olarak bu tezde ortaya konan filogenetik analiz sonuçları en az iki adet protist MAPK grubunun var olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Keywords: Tetrahymena; Haberci RNA; Gen haritaları