Ana üretim planlamasında karar destek sistemlerinin kullanılması ve stoksuz üretim yapılan bir işletmede uygulama - Hasgül, Özlem (Anadolu Üniversitesi, 2005)
Ana Üretim Planlaması, orta dönem planlama kararlarının alınmasında işgücü seviyesi ve dolayısıyla işe alım ve işten çıkarma miktarının, stok seviyesinin, normal mesai üretim, fazla mesai üretim miktarının ve taşeron gereksiniminin bir bütün olarak ele alınıp dengelenmesini amaçlamaktadır. Bu çalışmada Ana Üretim Planlaması problemlerini çözmek için karar alma sürecinde yöneticiye etkileşimli bilgi desteği sunması amacıyla bir Karar Destek Sistemi geliştirilmiştir. Karar Destek Sistemleri yarı yapısal ve yapısal olmayan kararların alınmasında etkililiği sağlayarak yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın ana amacı Ana Üretim Planını geliştirirken iyi bir kullanıcı arayüzüne ve en iyileme yeteneğine sahip pratik ve kullanışlı bir araçsağlamaktır. Çalışmada öncelikle, çalışmanın amacı ve faaliyet alanı belirlenmiştir. Aynı zamanda, Karar Destek Sistemi ve Ana Üretim Planı hakkında bilgiler incelenmiş ve model kurma, analitik modelleme, veritabanı yönetimi ve kullanıcı arayüzü araçlarına sahip olan MS Excel ortamında bir Karar Destek Sistemi geliştirilmiştir. Karar Destek Sisteminin geliştirilmesinde kullanıcıya planlamada farklı seçenekleri değerlendirebilmesi için tablolama yöntemleri ve doğrusal programlama ile çözümler sağlanmıştır. Çalışmanın sonunda sistemin geliştirilmesi için önerilere yer verilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Yönetim bilgi sistemleri; Karar destek sistemleri