Eskişehir yöresi yarıkıymetli süs taşlarının boyama ile değer kazandırılması ve parlatma özellikleri - Çalışkan, Özlem (Anadolu Üniversitesi, 1992)
Sertliği Mohs Sertlik skalasına göre 7 ve 7'nin altındaki yarı kıymetli taşların çeşitli boyar maddeler ile boyanması, bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu amaçla beyaz ve yeşil renkli opaller önce kırılarak Covington marka tambur sisteminde yaklaşık altı hafta tamburlanmış, daha sonra değişik boyar madde solüsyonlarında boyanmıştır. Yeşil renkli opaller kırılarak özel olarak hazırlanmış yağ çözeltilerinde zaman kontrollü olarak bekletilmiştir. Sonuç olarak renksiz opaller mavi ve yeşilin değişik tonlarında gayet güzel renkler kazanmıştır. Yeşil opallerin sabit renkleri deği- şik tonlarda sabit hale getirilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kıymetli taşlar; Tamburlama (Metal bitirme)