Ferulik asitin periferik analjezik etkisi ve olası mekanizmaları - Kaşık, Merve (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Ferulik asit sınırlı sayıda çalışma ile analjezik etkisi ve etki mekanizması gösterilmiş biyoaktif bir fenoliktir. Tez çalışmasında ferulik asitin periferal analjezik etkinliğinin farelerde %0,6 asetik asit, i.p., injeksiyonu ile indüklenen kıvranma testinde değerlendirilmesi ve bu etkinlikte NO/sGMP/PKG/KATP yolağının rolünün araştırılması amaçlandı. Bu amaçla ferulik asitin 20, 40, 80 ve 160 mg/kg (p.o.) dozlarda oluşturduğu analjezik etki belirlendikten sonra etki mekanizmasının aydınlatılması için etkili bulunan dozda uygulanan ferulik asit öncesi ayrı ayrı, NO prekürsörü 100 mg/kg Larjinin (i.p.), nitrik oksit sentaz inhibitörü 30 mg/kg L-NAME (i.p.), guanilat siklaz inhibitörü 20 mg/kg metilen mavisi (i.p.) ve KATP kanal blokörü 10 mg/kg glibenklamid (i.p.) kullanıldı. Kıvranma sayısındaki azalma analjezik aktivite olarak değerlendirildi. 40, 80 ve 160 mg/kg dozlarda ferulik asitin kıvranma sayılarını anlamlı olarak azalttığı gözlendi. 80 mg/kg ferulik asit ve 100 mg/kg asetil salisilik asitin birbirine yakın seviyelerde etkinlik gösterdiği belirlendi. 80 mg/kg ferulik asitin neden olduğu kıvranma sayısındaki azalmayı; L-arjinin ve metilen mavisi göreceli olarak geri çevirirken, L-NAME geri çevirememiştir. Glibenklamid ön-uygulaması ise ferulik asit ile indüklenen bu azalmayı anlamlı bir şekide önlemiştir. Çalışma bulguları ferulik asitin periferal analjezik etkinliğe sahip olduğunu ve bu etkinliğe sGMP'nin kısmen fakat KATP kanalları aktivasyonunun primer olarak aracılık ettiğini göstermektedir. Sonuç olarak, ferulik asitin ağrı tedavisinde tek başına veya yardımcı ilaç olarak güvenle kullanılabilecek bir ajan olabileceğini söylemek mümkündür.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 1802S034".
Keywords: Ağrılar; Ferulik asit, Nitrik oksit, Guanilat siklaz, KATP kanalları, Ağrı.