Şehir turizmi ve kültür : - Uca Özer, Selda (Anadolu Üniversitesi, 2010)
Kültürel deneyim kazanma, spor ve sanat etkinlikleri, alışveriş ve is amaçlı seyahatler gibi pek çok farklı boyuttan oluşan şehir turizmine olan ilgi tüm dünyada hızla artmaktadır. Bu araştırmada, şehir turizmi olgusu içerisinde İstanbul'un mevcut durumuna odaklanılmıştır. Çalışmada öncelikle; şehir turizmi kavramı, şehir turizminde tüketici davranışları ve kültür amaçlı şehir turizmi konuları incelenmiş ve bir kültür sehri olarak İstanbul ayrıntılı bir şekilde analiz edilmiştir. Daha sonra, İstanbul'u belirli bir zaman diliminde ziyaret eden yabancı turistlerin genel profillerini, eğilimlerini ve İstanbul'a bakış açılarını ortaya koymaya yönelik bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Arastırma verileri, İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları'ndan çıkış yapan 516 turiste yapılan anket çalışması ile derlenmiş, frekans analizi, loglinear analiz, faktör analizi, bağımsız örneklem t testi ve varyans analizi teknikleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, araştırma kapsamında İstanbul'u ziyaret eden turistlerin ağırlıklı olarak genç ve orta yas grubunda yer alan, yüksek eğitim ve gelir düzeyine sahip bireylerden oluştuğunu göstermektedir. Bunların dışında, İstanbul'u belli bir zaman diliminde ziyaret eden turistlerin seyahat amaçları, tercihleri, katıldıkları kültürel aktiviteler ve kültürel ihtiyaçlarını tatmin düzeyleri saptanarak, İstanbul'un kültürel şehir turizmine yönelik profili ortaya konulmuş ve İstanbul'un kültürel bir şehir destinasyonu olarak geliştirilebilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Turizm; Kent ve kasabalar; Kültür turizmi