The role of foreign direct investment in achieving economic development: The case of foreign direct investment in Yemen - Al-Asbahı, Khaled Waleed Baggash Haidar (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmanın birincil amacı, Yemen'deki DYY durumunu tanımlamak ve ortaya koymaktır. Bu çalışma, günümüzde en çok arzu edilen dış finansman kaynaklarından biri olarak Yemen'deki doğrudan yabancı yatırımın rolüne odaklanmaktadır. Ayrıca, çalışma ekonomik kalkınmada doğrudan yabancı yatırımlara ışık tutmaktadır. Çalışmanın hedeflerini karşılamak için betimsel metodoloji kullanılmış ve veriler yayınlardan, dergilerden, UNCTAD ve Dünya Bankası gibi uluslararası raporlardan ve özellikle Yemen Merkez Bankası ile Ticaret ve Sanayi Bakanlığı web sitelerinden toplanmıştır. Yemen'deki DYY için mevcut en son veriler 2019 yılına aittir. Yemen'e DYY girişlerinin durumunu göstererek Yemen'in DYY girişlerini küresel girişler ve MENA bölgesi ile karşılaştırmak için tablolar ve grafikler kullanılmıştır. Çalışma ayrıca Yemen'deki yatırım ortamının yanı sıra Yemen'in karşı karşıya olduğu çeşitli engelleri de açıklamaktadır. Çalışmada, yatırım hacminin düşük olduğu ve ekonomik kalkınmadaki rolünün zayıf olduğu sonucuna varılmıştır. Bu durum, mevcut yatırım ortamının bu yatırımları çekmeye hazır olmamasından kaynaklanmaktadır. Yatırım kanunu ve değişiklikleri yatırım projelerine tanınan birçok avantaj ve muafiyetler içermesine ve yabancı yatırımcıyı Yemenli yatırımcı olarak ele almasına rağmen, yatırım hacminde artışa yol açmamıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Doğrudan yabancı yatırım (DYY), Ekonomik kalkınma, Yemen'de DYY