Viscum albüm L. (ökseotu)'deki flavonoidlerin araştırılması - Uyanık, Cavit (Anadolu Üniversitesi, 1990)
Bu çalışmada Viscum Album L.'deki flavonoid maddelerin ve fenolik asitlerin izolasyonunu ve yapılarının aydınlatılması amaçlanmıştır. Eskişehir Orman Fidanlığı'ndan toplanan Viscum Album L. incelenmiştir. Özütleme ile Viscum Album L. yapraklarından elde edilen özüt; su, eter I ve eter II fazlarına ayrılmıştır. Su fazı kullanılmamıştır. Eter I ve eter II fazlarının analitik ince tabaka kromatografisi (SiO2) ile incelenmesi eter I fazında dört, eter II fazında bir madde varlığını göstermiştir. Daha sonra preparatif ince tabaka kromatografisi (SiO2) ile maddelerin ayırımı yapılmıştır. Ayırım için en iyi çözücü sisteminin eter I fazı için benzen: metil-etil keton: metanol (60:26:14), eter II fazı için benzen: asetik asit: su (125:72:3) olduğu bulunmuştur. Saf olarak kabul edilebilecek (8-12 ve 15 mg.) bes madde izole edilmiştir. Bu maddelerin IR ve UV spektrumları alınmıştır. Bes maddenin IR spektrumunda karakteristik karbonil ve aromatik absorbsiyon bantları gözlenmiştir. I, II ve III'nolu maddelerin UV spektrumlarında baz (NaOH) eklenmesi ile uzun dalga boyuna kayma gözlenmiştir. ve asit (HCI) eklenmesi ile başlangıç UV spektrumu elde edilmiştir. IV ve V'nolu maddelerin UV spektrumlarında baz (NaOH) eklenmesi ile kısa dalga boyuna kayma gözlenmiştir ve asit (HCI) eklenmesiyle V'nolu madde başlangıç spektrumu verirken, IV'nolu madde de başlangıç spektrumu elde edilememiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Ekstraksiyon (Kimya); Ökseotu; Flavonoidler