SSCB'nin dağılmasından sonra merkezi planlı ekonomiden piyasa ekonomisine geçişte Azerbaycan'da uygulanan iktisat politikaları - Mecidov, Ceyhun (Anadolu Üniversitesi, 2001)
İlk çağlardan başlayarak insanlar, gereksinimlerini karşılamak için çeşitli biçimlerde örgütlenmek zorunluluğunu duymuşlardır. Çağlar ilerleyip yeni üretim teknikleri doğdukça ekonomik bakımdan örgütlenme derin değişmelere uğramış, gereksinimleri daha iyi doyurmak ve toplumları daha çok refaha ulaştırmak için yeni düşünceler ortaya konmuştur. Bu düşünceler sonucu karşımıza toplumun "ekonomik sistemi" çıkmıştır. Ekonomik sistemler, yakın zamanlara kadar belli sınıflandırmalara tabi tutulmuştur. Bu sınıflandırmalar genellikle kapitalist sistem, sosyalist sistem ve karma ekonomi sistemi şeklinde olmuştur. 1980'lerin sonlarına doğru, sosyalist sistemi temsil eden ve büyük ölçüde yönlendiren Sovyetler Birliği'nde çözülme başlamış ve 1991 yılında Sovyetler Birliği dağılmıştır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte bütün Sovyet Cumhuriyetleri ardı ardına bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Bu cumhuriyetlerden biri olan Azerbaycan da 18 Ekim 1991 tarihinde bağımsızlığına kavuşmuştur. Bağımsızlıktan sonra diğer eski Sovyet Cumhuriyetleri gibi Azerbaycan'da da serbest piyasa ekonomisine geçme hazırlıkları başlamış ve kapitalist sistemin kurumlarının ülke içinde yerleştirilmesi çalışmaları ve uygulamaları hız kazanmıştır. Bu çalışmada da merkezi planlı ekonomiden piyasa ekonomisine geçişte Azerbaycan'da uygulanan iktisadi politikalar incelenmiştir.