Silisyum karbür esaslı seramik köpük filtre üretimi - Er, Senem (Anadolu Üniversitesi, 2004)
Bu çalışmada ergimiş metal filtrasyonunda kullanılmak üzere, silisyum karbür esaslı seramik köpük filtre üretimi amaçlanmıştır. Filtre üretiminde polimerik sünger yöntemi kullanılmıştır. SiC, Al2O3 ve SiO2 içeren seramik çamurların reolojik özelliklerini iyileştirrnek için bentonit, bağlayıcılık özelliği kazandırmak için rikabond veya kolloidal silika ilavesi yapılmıştır. Yaş mukavemet açısından en uygun ilave kompozisyonlarının % 60 SiC/ % 30 Al2O3/ % 10 SiO2, % 66 SiC/ % 24 Al2=3/ % 10 SiO2, % 75 SiC/ % 15 AAl2O3/ % 10 SiO2 sistemleri için sırasıyla; % l,5 bentonit ve % 5 rikabond, % 2 bentonit ve % 5 rikabond, % l,5 bentonit ve % 8 rikabond olduğu saptanmıştır. % 66 SiC/ % 24 Al2O3 % ıo SiO2 ve % 66 SiC/ % 19 Al2O3 % 15 SiO2 kompozisyonları için kolloidal silika kullanıldığında yeterli yaş mukavemetin elde edildiği saptanmıştır. Organik uzaklaştırma işleminden sonra koloidal silika içeren kompozisyonlar l350-l400 °C' de, rikabond içeren kompozisyonlar ise l300-l350 °C'de sinterlenmiştir. Sinterlenen numunelerin karakterizasyonunda Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve X Işınları Difraktometresi (XRD) teknikleri kullanılmıştır. Koloidal silika içeren ve l400 °C'de sinterlenen numunelerde müllit oluşumu gözlenmiştir. İğnemsi yapısı dolayısıyla müllit oluşumunun mekanik özellikler üzerinde olumlu etkisinin olabileceği düşünülmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Filtreler ve filtreleme; Silisyum karbür