Lycium barbarum L. ve L. ruthenicum murray meyvaları üzerinde kimyasal araştırmalar ve biyoaktivite çalışmaları - Altıntaş, Ayhan (Anadolu Üniversitesi, 2003)
Başta Çin olmak üzere birçok Asya ülkesinde halk arasında yaygın olarak kullanılan Lycium türleri ile ülkemizde ilk kez kimyasal araştırma ve biyoaktivite çalışması gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de doğadan toplanmış L. barbarum ve L. ruthenicum meyvaları üzerinde öncelikle genel kimyasal deneyler yapılmış ve bu deneylerin sonuçlarına göre, indirgen bileşikler, fenolik maddeler ve antosiyaninlerin VV spektrometresi ve Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (YBSK) ile miktar tayinleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca uçucu bileşiklerin analizi Gaz Kromatografisi/Kütle Spektrometrisi (GC/MS) yöntemi ile yapılmıştır. MTT-Akut Toksisite ve DPPH serbest radikali ile radikal süpürücü etki çalışmaları ile biyoaktiviteleri konusunda çalışmalar da başlatılmıştır.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Araştırma Fonu tarafından desteklenmiştir. Proje no. 010303"
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Yüksek hareketli sıvı kromatografisi; Serbest radikaller (Kimya) Araştırma; Tıbbi maddeler, Bitkisel Analiz; Lycium