Teniste yer vuruşlarının nöromekanik yöntemlerle değerlendirilmesi - Bayram, İsmail (Anadolu Üniversitesi, 2022)
Bu araştırmanın amacı; tenis oyuncularının, sabit hız ile (72-75 km/s) gelen toplara gerçekleştirdikleri başarılı (yüksek, düşük) ve başarısız (net, dışarıda) forehand vuruşlarının dört vuruş fazı (hazırlık, geriye savurma, ileri savurma ve tamamlama) sırasında sergiledikleri algı-tepki zamanı, kinematik ve kassal aktivasyon değerlerinin incelenmesidir. Araştırmanın katılımcılarını kulüp seviyesinde tenis oynayan ve ulusal turnuvalara katılım sağlayan orta seviyedeki 12 gönüllü erkek tenis oyuncusu oluşturmaktadır. Veri toplama aşamasında katılımcıların antropometrik verilerinin toplanması için Dual-Enerji X-ray Absorbsiyometri (DEXA) yöntemi [Lunar Progidy, ABD], görüntü kaydı için yarı-infrared görüntü yakalama sistemi [Qualisys, İsveç], ve kassal aktivasyon analiz için ise 16 kanallı kablosuz Elektromiyografi (EMG) sistemi [Delsys, ABD] kullanılmıştır. Oyuncular; üzerlerine yerleştirilmiş 16 adet EMG elektrotu ve 52 adet işaretleyici ile karşı kortta bulunan top atma makinesinin gönderdiği toplara 10 vuruş gerçekleştirmişlerdir. 5 zaman noktasının belirlenmesi ile oluşturulan 4 vuruş fazı ve dışarıda, net, düşük ve yüksek puan olarak belirlenen 4 top performansı etkileşimi açısından tüm kinematik ve EMG verileri analiz (İki Yönlü Tekrarlı Ölçümler ANOVA) edilmiştir. Araştırmada top performansı temel alındığında kassal aktivasyon, zamanlama ve kinematik bileşenlerin vuruş performansına göre farklılık gösterdiği ancak toplam vuruş zamanlarında istatistiki açıdan bir fark olmadığı sonucuna varılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı'nın 2214-A Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Burs Programınca kabul edilen 1059B141800150 nolu başvuru kapsamında desteklenmiştir. Bu tez çalışması aynı zamanda "Öncelikli Alanlarda Doktora Eğitimi Yapan Araştırma Görevlilerinin Yurtdışına Gönderilmesi Halinde Verilecek Desteklere İlişkin Usul ve Esaslar" uyarınca YÖK Başkanlığınca ilk defa 2018 yılında başlatılan "YUDAB Programı" kapsamında desteklenmiştir".
Keywords: Biyomekanik, Elektromiyografi, Tenis, Kinematik.